Társult tagunk, az AFMSZ tájékoztatása a CrO3 használatáról

Szeptember 20-án az Estal Műszaki Bizottsági Ülésén, valamint az Estal Kongresszuson tartott előadásában, az Estal Műszaki Igazgatója tájékoztatást adott a króm-trioxid engedélyezésének legújabb fejleményeiről.

Mint ismeretes, a CrO3 szerepel a REACH XIV. Melléklet engedélyezési listáján, a felhasználhatóság határideje 2017 szeptember 21. Ez alapvetően azt jelenti, hogy az anyagot nem lehet többé használni, hacsak nem engedélyezik.

Megfelelő időben folyamodott engedélyért a Chromium Trioxide Consortium (CTAC Sub), amely olyan cégekből áll, mint a Lanxess, Enthone, Cromital, Elementis, Atotech, Bondex. Ezek a cégek képviselik a teljes importot az Európai Unióba (Európában nincs gyártás). A folyamodványuk (AfA, application for authorization) számos felhasználási területet átölel, a felületkezelést is, többek között a konverziós réteg képzést alumínium porfestés előtt.

2016 szeptemberében az ECHA Veszély Értékelő Bizottsága és a Társadalmi-Gazdasági Értékelő Bizottsága kihirdette azt a javaslatát, hogy az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia az engedélyezést. Időközben a felhasználhatóság határideje lejárt, de az Európai Bizottság még nem döntött, és még sokáig nem is fog.

A döntésig a vegyszer felhasználók (mint pl. az építészeti alumínium porfestők) folytathatják a CrO3 használatát, de csak akkor, ha a vegyszer olyan beszállítótól származik, aki időben beadta az engedélyezési kérelmét. A felhasználónak továbbá meg kell felelnie az engedélyezési kérelmet benyújtók által meghatározott különleges felhasználásnak.

Ezúton tájékoztatjuk Tagvállalatainkat, és javasoljuk a következőket azoknak a porfestőknek, akik még a CrO3-t használnak:
– a vegyszer beszállítójukon keresztül győződjenek meg arról, hogy az általuk használt CrO3 visszavezethető valamelyik CTAC Sub beszállítóhoz.
– ellenőrizzék, hogy megfelelnek-e a Műszaki Irányelveknek (GPS, Good Practice Sheets), amelyet 2017.09.21-én jelentetett meg honlapján a CTAC Sub Konzorcium tanácsadója a www.jonesdayreach.com, a Substances, Section III CTAC Sub Good Practice Sheets Chromium trioxide fejezetben.
Vagy klikkeljenek a következő linkre: http://www.jonesdayreach.com/SitePages/Home.aspx

Műszaki Irányelvek sokféle felhasználásra vannak, pl. felületkezelésre CrO3-al szóró alkalmazással kabinon kívül vagy belül, kézi vagy automatikus módszerrel, a munkahelyi körülmények ellenőrzésére, környezet terhelésre, szennyvíz kezelésre stb.
De mindenek előtt, meg kell nézni a “Bevezetést” a III. részben, és meg kell győződni arról, hogy a saját CrO3-al végzett tevékenységük szerepel-e ezekben a Műszaki Irányelvekben.
Továbbá a II. részben (Engedélyezés) fontos Kérdések&Válaszok szerepelnek a CrO3 engedélyezésről angolul, németül, franciául és olaszul.

Üdvözlettel,
Fehér Imre
AFMSZ Titkár