2016-07-27

Dr. Török Tamás István

333

Dr. Török Tamás István
fektt@uni-miskolc.hu

a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Intézetében egyetemi tanár (korábban igazgató). A Kémiai Metallurgiai és Felülettechnikai Intézeti Tanszék alapítója. Előtte tizenhét évig dolgozott az egyetem Fizikai Kémiai tanszékén, ill. időközben ösztöndíjas kutatóként a Kiotói Egyetem kémia tanszékén. 2007-ben MTA doktora címet szerzett, előtte 2001-ben habilitált.

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya Metallurgiai Tudományos Bizottságának volt elnöke.

Tudományos tevékenysége alkalmazott oldatkémiai (hidrometallurgiai) és korróziós, továbbá kémiai metallurgiai, felülettechnikai és bevonatképzési szakterületekre irányul (oktatásban, kutatásban).
Szerzője, illetve társszerzője 14 egyetemi jegyzetnek. Tudományos és egyéb szakmai publikációinak száma jóval száz fölötti. Emellett mintegy száz előadást is tartott hazai és nemzetközi szakmai-tudományos rendezvényeken.

Szakmai egyesületi és egyéb közéleti tevékenységei: tagja, illetve volt vezetőségi tagja is (alelnöke) az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek (OMBKE). Két évig elnöke volt az Amerikai Anyagtudományi Egyesület (ASM International) Magyar Tagozatának és jelenleg tagja az ASM Italy/Switzerland tagozatának.

Az Európai Korróziós Szövetség (EFC) vezetőségében 2013-19 képviselte a HUNKOR Magyar Korróziós Szövetséget.